Energieprestatiecertificaat

Opmaak EPC-attest

Bij Stabico hebben we verschillende energiedeskundigen (type A en type D) in dienst die erkend zijn om EPC-attesten op te maken. Dat EPC (of energieprestatiecertificaat) is sinds een aantal jaar verplicht bij elke verkoop of verhuur van een woning, appartement of studio. Het biedt mogelijke kopers of huurders inzicht in het toekomstige energieverbruik van een gebouw.

Zicht op energieverbruik

Tijdens een EPC-keuring brengen onze EPC-deskundigen eerst het potentiële energieverbruik van een gebouw in kaart. De energiezuinigste woningen krijgen een groene kleur en de lettercode AA+. De meest energieverslindende woningen krijgen een rood EPC-label met de letter F.

Daarnaast is er de energiescore, uitgedrukt in kWh/m2 per jaar. Hoe lager deze is, hoe lager het energieverbruik zal zijn.

Op het EPC-attest staan tot slot enkele aanbevelingen om een betere energiescore te halen. Die zijn evenwel niet bindend.

Opmaak EPC niet-residentieel

Vanaf 1 januari 2025 is een EPC voor niet-residentiële gebouwen verplicht voor elke niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte vanaf 1.000 m², ongeacht of er sprake is van verkoop of verhuur.

Onze energiedeskundigen hebben alle expertise en kennis voor de opmaak van het EPC NR (EnergiePrestatieCertificaat Niet-Residentieel). Dat bestaat uit een energiescore en een energielabel.

EPC-opvolging

We kunnen ook instaan voor energetische begeleiding bij renovaties op basis van het energieprestatiecertificaat.

Dat kan in verschillende situaties:

  • Je overweegt om je woning te renoveren en energiezuiniger te maken, maar je weet niet goed waar te beginnen.
  • Je hebt een woning gekocht en je moet een minimaal energielabel behalen. Volgens de renovatieverplichting moeten alle woningen en appartementen met label E of F die vanaf 2023 zijn aangekocht verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, en dit binnen de vijf jaar na de notariële overdracht.
  • Je wil genieten van bepaalde premies.

Onze EPC-begeleiding stap voor stap

  1. We analyseren de huidige energieprestatie van je woning op basis van een recent EPC. Heb je nog geen EPC, dan kunnen we dat voor je opmaken.
  2. We bespreken je wensen. Samen bekijken we welke werken de grootste invloed hebben en zeker nodig zijn om het gewenste energielabel te behalen.
  3. Tijdens de werken geven we je advies over isolatiematerialen en technische installaties.
  4. Na de werken stellen we eventueel een nieuw EPC op dat het betere energielabel aantoont. Dit nieuwe EPC kan je gebruiken bij de aanvraag van premies.
Een EPC-attest nodig bij verkoop of verhuur?